top of page

Een 2e kans voor Rocky Balboa,

Het was een mooie dag die 1e kerstdag 2005. Nog een paar maanden voor onze verhuizing. Dan konden mijn twee paarden, Rocky Balboa (1998 foto links) en Bonanza lekker aan huis staan.

Ik twijfelde die dag, zal ik gaan rijden of toch maar even los in de bak voor de beweging. Voor de laatste optie gekozen. Daar gingen ze dan, als twee vrienden lekker in draf door de baan. De draf ging over in een rustige galop en toen gebeurde het! Het klonk alsof iemand een tak brak en daar ging Rocky op drie benen verder in galop. Wat de nachtmerrie van iedere ruiter is werd bij mij werkelijkheid. Zijn kootbeen links voor was gebroken.


De diagnose: een gecompliceerde breuk van het kootbeen in 5 stukken en een aantal kleinere fragmenten die geheel verdwenenen waren.

Om geen tijd te verliezen moest direct een keuze worden gemaakt. In laten slapen of opereren.

Met zes schoeven in het kootbeen en na een intensieve zorg van 14 weken in de kliniek mochten we Rocky mee naar huis nemen. Iedere dag weer een paar minuutjes langer uit de box. Hij had immers ruim drie maanden stil gestaan. Het ging steeds een beetje beter maar hij bleef links voor heel beperkt in zijn beweging. Ik ging op zoek naar een manier om hem te ondersteunen in zijn revalidatie. Ik kwam in contact met Happy-Athlete en de Jack Meagher Methode. Toen Rocky voor de eerste keer werd gemasseerd werd mijn vermoeden bevestigd zijn linker schouder zat muurvast. Al jaren waarschijnlijk en mede daardoor beschermde de spieren zijn gewrichten niet meer en kon hij zijn been breken.

Deze massage gaf zo veel meer bewegingsvrijheid in zijn schouder en de rest van zijn lijf dat ik zo enthousiast ben geworden en zelf gestart ben met de opleiding humane sportmassage om vervolgens de JMM te leren voor paarden.


Tijdens de revalidatie periode had ik een ander paard gekocht Edelweiss (1995 foto onder) een prachtige bruin bonte merrie omdat ik dacht nooit meer op Rocky te kunnen rijden. Maar dat blijkt heel anders gelopen te zijn. Ik train Rocky weer volop dankzij de Jack Meagher Methode en de Cranio-Sacraal therapie.


In november 2015 is Albero FL erbij gekomen een prachtige Pre-Andalusiër van 5 jaar. Met hem ben ik nu ook de ladder van de academische rijkunst aan het beklimmen. Hij was nog helemaal groen maar hij pakt het enorm goed op. Hij is ontzettend slim.


Academische rijkunst, rechtrichten, masseren volgens de Jack Meagher Methode en cranio-sacraaltherapie is goed voor alle paarden en behoort tot de basis verzorging van een paard. Iedere dag zie ik mijn paarden genieten en dat doet mij genieten!


In memoriam

Op 6 december 2011 heb ik met zeer veel verdriet mijn paard Bonanza in moeten laten slapen. Hij was mijn lieve grote vriend. Er was geen andere keus meer, door een afschuwelijk ongeluk ben ik je verloren. Ik zal je nooit vergeten jongen, van jou heb ik zo ontzettend veel geleerd.

Lisette Dirven KvK nr. 20142839 / Ned. genootschap voor Sportmassage lidnummer 451651

Tel 06 10763619 email: cdr.ld@hetnet.nl

bottom of page